ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ

Ενεργειακό παραδοσιακό τζάκι

Ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου)

Ενεργειακό παραδοσιακό τζάκι. Διαβάστε τις διαφορές παρακάτω.

Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια, είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 1. Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά , με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων.  Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου  μέχρι 60-70 m².
  1. Κύρια είσοδος και ρυθμιστής εισαγωγής αέρα  καύσης (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ξύλων)
  2. Air wash (εισαγωγή αέρα για την μείωση λερώματος του τζαμιού)
  3. Εξαγωγή καπναερίων
  4. Είσοδος φρέσκου αέρα για θέρμανση
  5. Φρέσκος αέρας για θέρμανση μεταξύ συσκευής και περιβλήματος.
  6. Κίνηση του αέρα καθώς θερμαίνεται
  7. Έξοδος θερμού αέρα από περσίδες στον χώρο
 2. Τριπλού  τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να  είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες  , από όπου διοχετεύονται στον χώρο.Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m².Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων.Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι.

Παραδοσιακό τζάκι (ανοιχτού τύπου)

 1. Είναι κατασκευασμένα από πυρότουβλο  ή μαντέμι
 2. Ζεσταίνουν τοπικά όπου φτάνει η ακτινοβολία .
 3. Είτε δουλεύουν είτε όχι, η καμινάδα λειτουργεί σαν ένας αγωγός που ρουφάει  μέσα από το σπίτι τεράστιες ποσότητες αέρα από 200- 400 m3 ανά ώρα. Σύμφωνα δε με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, αντίστοιχες ποσότητες κρύου αέρα, θα μπουν στο σπίτι με ότι αντίστοιχα  αυτό συνεπάγεται. Θυμηθείτε τη  λαϊκή ρήση «μπροστά πύρα και πίσω κλαδευτήρα.»  Όταν λειτουργεί το τζάκι, έχουμε μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας απ’ ότι όταν δεν λειτουργεί. Να σημειώσετε, ότι όταν είναι σβηστό, ακόμα  και με κλειστό το τάμπερ, έχουμε απώλειες λόγω του ότι το διάκενο που υπάρχει αθροιζόμενο είναι 15cm2.
 4. Η φωτιά δεν ελέγχεται παρά μόνον από το πόσα ξύλα του βάζουμε.
 5. Χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή απόδοση ενέργειας 10-15%.
 6. Ρυπαίνουν πολύ το περιβάλλον, Υπάρχουν μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι ένα παραδοσιακό τζάκι που καίει καυσόξυλα ρυπαίνει το περιβάλλον όσο ένας καυστήρας μιας μέσης πολυκατοικίας. Αποφασίζοντας κάποιος να τοποθετήσει ένα παραδοσιακό τζάκι, ουσιαστικά ακυρώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την θερμομόνωση  του κτηρίου, μια και  ανοίγει ουσιαστικά μια τρύπα στην οροφή.
 7. Δεν παρέχουν καμία ασφάλεια

Διαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
 • ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟΠΙΚΑ ΟΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
 • ΘΕΡΜΑΙΝΟΥΝ ΑΕΡΑ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΝΕΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ
 • Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΡΟΥΦΑΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 200-400 m³/h ΑΕΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΩΝΕΙ
 • Η ΠΟΡΤΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ
 • Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΩΝ ΞΥΛΩΝ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ
 • ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΞΥΛΟΥ
 • ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ 10-15 % ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
 • ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ 70-85 % ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ
 • ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕ
 • ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΩΤΙΑΣ
 • ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Προσοχή! Θεωρείται ενεργειακό ένα κλειστό τζάκι όταν πληρεί προδιαγραφές που πιστοποιούνται γραπτά από τους κατασκευαστές και συνοδεύεται από διεθνείς πιστοποιήσεις . Πρέπει να αναφέρεται απόδοση σε kw, κατανάλωση ξύλου, βαθμό απόδοσης, βάρος, σε ορισμένα αναφέρεται ακόμα και η εκπομπή των ρύπων. Μη πιστοποιημένες εστίες μπορεί να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ότι οι ανοιχτού τύπου.